dieren en vogels

zondag 22 mei 2016

2016-05-22: De Vesuvius van Eisden


De rode terril is een curiosum. Niet alleen omwille van zijn rode kleur, maar ook doordat hij soms in brand lijkt te staan. Het is de oudste terril van Eisden en hij verschilt in opbouw van de andere terrils. Deze berg bevat veel meer steenkoolresten omdat in de periode van opbouw, het scheidingsproces tussen bruikbare steenkool en afvalsteen nog niet zo verfijnd was. De dampen die bij koud weer door het temperatuursverschil van de berg opstijgen zien eruit als rookpluimen, en vanaf de andere toppen is dit een spectaculair verschijnsel, dat verklaart waarom de rode terril ook de "Vesuvius van Eisden" wordt genoemd. De rode terril was in gebruik van 1939 tot 1953 en was aanvankelijk 119m hoog.
Zelfontbranding kan niet de oorzaak zijn: de chemische reactie van het pyriet levert niet genoeg warmte; er is zo’n 200 graden vereist om het ontbranden van het materiaal te veroorzaken.
Die warmte werd geleverd door? Spelende kinderen door vuurtjestook? Allicht leegden de machinisten hier de oven van het treintje, waarmee het materiaal naar de terril werd vervoerd. De terril wordt afgegraven: de verbranding heeft het gesteente rood gekleurd, en wordt na vermaling onder meer gebruikt voor de aanleg van gravel op tennisvelden.


Klik op de foto voor vergroting