dieren en vogels

zondag 3 december 2017

2017-12-03: Stenen trommelen

Een ongewone hobby

Het grind dat in het Maasland opgegraven wordt, heeft een lange weg afgelegd. Het is afbraakmateriaal van gesteenten uit de Ardennen en de Vogezen. Gedurende miljoenen jaren zijn die keien met het water meegevoerd en door de schuring tegen elkaar mooi rond geworden.
Wij kunnen dat proces op een kortere tijd nabootsen en die keien mooi glanzend maken.
Daarvoor hebben wij een trommelmachientje en schuurpoeder nodig. Dat is een kleine elektrisch motortje dat een rubberen trommel gedurende een zestal weken constant doet ronddraaien.
De trommel vullen wij met wat keien, een beetje water en schuurpoeder. Na een week vervangen we het water en gebruiken we een fijner schuurpoeder. Dat proces herhalen we gedurende een vijftal weken met telkens fijner schuurpoeder. De stenen zijn dan mooi glad maar om ze te doen glanzen herhalen we dat nog een week met polijstpoeder. Al deze benodigdheden kan je vinden op hobbybeurzen.
Van kleine en mooie keitje heb ik nog een tijdje enkele juweeltjes gemaakt.

Toen het Nationaal Park Hoge Kempen opstartte heb ik het logo (dierenpoot) nagemaakt met getrommelde keien. Het Regionaal Landschap Kempen en Maasland heeft dat idee opgenomen en nu heeft elke ranger een getrommelde maaskei gekregen als hanger rond hun nek. Ze verkopen nu ook allerlei spulletjes met getrommelde keitjes.

Je hebt nodig: een trommelmachientje, slijppoeder van grof naar fijn, polijstpoeder en natuurlijk keien of keitjes. En vooral geduld.
.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten